ISIC Jobs împreună cu Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România au organizat un webinar dedicat studenților, cu tema “Cum să-ți începi cariera cu dreptul”. Dacă l-ai ratat, îl poți vedea aici.
În urma acestui webinar (care s-a bucurat de o audiență ridicată din partea studenților 🙂 am primit din partea participanților o serie de întrebări adresate speakerilor care au participat la acest event online.
Mai jos puteți să vedeți sesiunea Q&A after event cu Bogdan Cană – Sales Recruitment Teamleader & Senior la Kaufland România

Fiind la început de drum, chiar îmi doresc să încep cu un intership, însă și acest lucru pare a fi greu de obținut. CV-ul meu este completat cu sinceritate, am făcut voluntariate care m-au învățat anumite skill-uri, însă până acum nu am primit nici un răspuns pozitiv în urmă aplicarilor mele la joburi. Ați spus că dvs ați început tot de aici, cu intershipuri, și aș dori să îmi puteți spune câteva sfaturi din experiență dvs.

Este foarte bine că ai încercat să faci un CV bazat pe informațîi sincere și că ai integrat experiență ta din zona ONG-urilor. Încearcă să faci CV-ul acela cât mai atrăgător, să iasă puțîn din tipar, să nu fie un CV rece, standard. Trebuie să te gândești că la fel ca și ține, mai sunt și alți doritori, iar un CV mai ‘’special’’ poate atrage atenția unui angajator. Sunt grupuri pe Facebook dedicate tinerilor – poți să postezi acolo intenția de a te angaja și sigur o să fie angajatori interesați.

Urmează să termin facultatea, însă doresc să îmi găsesc un job pe un alt domeniu. Cum pot reuși acest lucru, fără a începe din nou o altă facultate. Mulțumesc!

Cel mai facil mod de a începe activitatea într-un domeniu nou este prin accesarea unor programe de internship sau trainee, care să îți dea șansă să obții o imagine de ansamblu a respectivului departament. Nu consider că trebuie să faci o altă facultate, doar pentru a reuși să activezi în alt domeniu. Eventual, dacă e vorba despre un rol mai tehnic, unde ai nevoie de skill-uri sau cunoștințe specifice, cred că le poți acoperi și printr-un curs bine structurat.

Faptul că ați fost înscris într-o asociație studențească v-a adus beneficii? Ați avut ocazia să întâlniți oportunități de joburi datorită adunărilor sau a oamenilor cu care ați intrat în contact?

Faptul că am făcut parte din asociația studențească și alianța națională (ANOSR) m-a ajutat să mă pot implică în diverse proiecte, să am o responsabilitate, să îmi extind rețeaua socială, dar mai ales să înțeleg cum funcționează o organizație, o echipă. Beneficiile s-ar rezumă la faptul că toate experiențele mi-au creat o bază pe care am putut să construiesc ulterior.

Ce v-a motivat să munciți în timpul facultății? Așa cum ați spus, aceste două responsabilități vă răpeau din timpul liber. Dacă ați da timpul înapoi, ați face același lucru, sau ați fi mai relaxat și ați lua lucrurile pe rând?

M-a motivat foarte mult faptul că îmi doream să devin independent, să nu depind de puținii bani pe care îi primeam din partea părinților.
Într-adevăr, a fost dificil să ajung și la cursuri și la muncă, dar nu este imposibil. E foarte important să ai un angajator înțelegător și flexibil, care să îți ofere posibilitatea de a participa la cursuri sau examene. Chiar am reușit să fiu bursier în primul an de master. Cu toate astea, am reușit să mă și distrez destul de mult în acea perioada. Cu un time management bun, le poți face pe toate .

În ce perioada a anului deschideți oportunitățile/ programele de Trainee ?  Dacă nu am trecut printr-un intership, putem aplica direct pentru un program de trainee? Avem șanse să fim aleși? Mulțumesc!

În Kaufland, programele de Internship se desfășoară de obicei pe perioada vacanței de vara, iulie – octombrie. Noi căutăm interni pe o perioada de 3 luni, full-time și toate rolurile sunt remunerate. De cele mai multe ori există șanse reale că internul să rămână pe o perioada mai lungă, dacă performează pe perioada programului.
Mai avem și programul de Trainee, care e dedicat celor în an terminal sau proaspăt absolvenților. Programul este gândit pe un an de zile, iar datele de start sunt 01.01/01.04/01.07 și 01.10.
Nu este obligatoriu să fi făcut un program de internship în Kaufland că să poți să devii Trainee, însă, ajută orice experiență anterioară.

Autor Articol
Andrei Dumitru

Articole Recente

“Construiește-ți o carieră în construcții” – Sesiune...

ISIC Jobs și-a propus să le aducă tinerilor cele mai ofertante companii pentru ca ei să aibă un start de succes în carieră. Iar pentru ca totul să fie perfect, ne-am dorit ca aceste companii să aibă cât mai mult...

Taking care of your mental health during...

This subject is sensitive to some, but I believe it needs to be addressed. Hi, I am Claudia and my past depression and burn out helped me developed my passion for mental health which later made me a Mental Health...