ISIC Jobs împreună cu Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România au organizat un webinar dedicat studenților, cu tema “Cum să-ți începi cariera cu dreptul”. Dacă l-ai ratat, îl poți vedea aici.
În urma acestui webinar (care s-a bucurat de o audiență ridicată din partea studenților 🙂 am primit din partea participanților o serie de întrebări adresate speakerilor care au participat la acest event online.
Mai jos puteți să vedeți sesiunea Q&A after event cu Florin Hulea – Talent Acquisition Manager.
Cum știu dacă mi se potrivește o slujbă în HR?
Citește despre ce înseamna o poziție în HR. Resursele Umane reprezintă un domeniu vast cu multe ramificații în care te poți regăsi. Învață ce poți face în HR și în ce ramură te-ai potrivi mai mult(partea de recrutare, administrare personal, Payroll, etc). Când descoperi unde te-ai putea potrivi, cautâ personae care lucrează în acel domeniu și urmărește-le activitatea. Învață ce se face pe o pozitie de entry level în acel domeniu și în cât timp poti crește. Nu strică să ai un plan de carieră, chiar dacă el poate suferi modificari în timp.
Ce vă impresionează la un CV, astfel încat să spuneți “ne vedem la interviu”? Am înțeles că atitudinea contează, însă cum facem să impresionăm și de la prima interacțiune? Cum ar trebui să fie CV-ul, pentru a ne pune în valoarea prin el? Personal, am facut și voluntariat și internship-uri înainte, însă mi se pare că nu reușesc să pun în valoare abilitățile pe care le-am obținut acolo.
Rolul CV-ului este sa ne ducă la interviu. Practic să ne deschidă o oportunitate. Este necesar să trecem partea de internship și/sau de voluntariat pentru a compensa lipsa de experiență profesională. Un alt câmp foarte important din CV care poate face diferența este cel cu “About you”. Aici, ceea ce vei spune despre tine, despre ceea ce îți dorești și cât efort ești dispus să depui pentru a reuși, poate face diferența. Important este ca în acest câmp să nu regăsim un rezumat a ceea ce este scris mai jos. Ci ceea ce te face pe tine special, diferit. De ce ai fi tu acea persoană care să obțină job-ul. Știu, nu e ușor, dar este simplu.
Buna ziuă! Ați menționat că în momentul de față aveți destul de multe joburi remote. Dacă eu aplic și sunt acceptat la unul din ele, dar nu am experiență, cine și cum mă va putea învăța? Faptul că voi lucra încă de la început de acasă, nu îmi va afecta startul ?
Pe scurt, nu. Spuneam că îți va fi livrat acasă echipamentul de lucru. Și nu mă refer la casca de protecție și unelte). Ci la stația de lucru. Apoi vei urma un training online cu un trainer specializat în procesele și procedurile de lucru specifice pentru acel job. Important: nu vei fi singurul om din acel training. Vor fi foarte multi colegi care vor începe această aventură în același timp cu tine. De aproape 2 ani facem acest lucru cu training-uri aproape săptămânale. Așa că, trebuie doar să ai încredere în tine și să fii atent la ceea ce ți se explică. Atunci când nu înțelegi ceva, să întrebi. Și totul va fi bine.
Ați spus accent foarte mult pe atitudine, atunci când vine vorba de angajarea unei persoane noi în companie. Dacă persoana care vine la interviu are un nivel mare de aptitudini, însă atitudinea nu este pe măsură, considerați că nu este suficient de pregătită pentru a face față jobului?
Da. Este important să ai skill-uri tehnice să faci față unui job, însă dacă nu ai atitudinea necesară să te integrezi în echipă, poți face mai mult rău unei companii. Aș alege oricând să lucrez cu o persoană care nu știe ce ar trebui să facă din prima zi, dar ar avea o atitudine pozitiva, optimistă, deschisă, dornică să învețe, în detrimentul unei persoane pregătite să aibă performanța din ziua 1 dar care nu este o persoană care să lucreze în echipă, este arogantă, necomunicativă, reactivă in situații conflictuale.
Care este diferența între un intership ( pe care îl oferiți rar la Telus ) și un job entry-level?
De regulă un internship are o perioadă determinată de timp. Poate fi plătit sau nu. Poți fi implicat în diferite activități sau nu, în funcție de dorința acelui angajator de a investi în tine (dacă își dorește un junior în echipă dupa internship sau nu).
Un job entry level înseamnă să ai parte de o experiență reală din ziua 1 pentru care să beneficiezi de un training și pentru care să fii plătit full time. Înseamnă experiență de muncă nu doar în CV. Înseamnă posibilitatea unei promovări dacă ești foarte implicat și evoluezi în rezultate și în dorința de a face mai mult.