Inevitabil, mai devreme sau mai târziu vine momentul în care fiecare individ, trebuie să-și realizeze CV-ul personal. Și dacă tot îi spunem CV personal, atunci de ce de foarte multe ori, ajunge să arate ca cel al altor sute de candidați pentru același post sau tip Europass?

Sunt deja sute de articole pe tema CV-ului, a modului de organizare, greșeli întâlnite, recomandări peste recomandări, siteuri unde îți poți alege designul și poți încărca informația. Există și o bază teoretică solidă care împarte CV-uri pe mai multe categorii în funcție de experiență, de jobul vizat în contrapartidă cu relevanța activităților pe care le-ai întreprins până la acel moment. Dar despre astea puteți găsi suficiente detalii într-un manual de resurse umane sau pe internet, aici noi vrem să abordăm subiectul dintr-un alt unghi, și anume cel personal.

De foarte multe ori, candidații preferă să realizeze un CV de tip Europass care respectă o anume structură standard impusă. Din nefericire este ales chiar și în acele situații particulare în care candidatul se află la început de drum și practic acțiunile în care a fost implicat sunt destul de restrânse rezultând astfel un CV de câteva rânduri. Lucrul acesta nu trebuie să fie un motiv de îngrijorare pentru debutanți, credeți-mă, există variante foarte simple prin care abilitățile și competențele să poată fi scoase în evidență chiar de la primul CV din viața voastră profesională.

Un aspect ce merită adus în discuție cu privire la clasicul Europass este faptul că acest model de CV este și varianta acceptată în situația în care se urmărește un job în domeniul public sau  ocuparea unui loc într-un proiect realizat pe fonduri europene.

Pe lângă toate acele sfaturi clasice despre cum ar trebui să arăte un CV pe care cu siguranță le-ați aflat până la acest moment, recomandarea ar fi să veniți cu ceva unic, să adăugați CV-ului vostru o notă personală. De la organizarea în pagină, culori, design, la alegerea acelor activități pe care le-ați întreprins de-a lungul timpul și care să vă fi șlefuit calități, abilități necesare postului pentru care aplicați, toate aceste lucruri aparent minore, pot spune foarte multe lucruri despre persoana din spatele CV-ului. De aceea e important să aveți un CV personalizat, care să se plieze cerințelor.

Să luăm un exemplu concret care susține fără drept de apel realizarea unui CV personalizat. Ce concluzii ar putea trage un recrutor care primește un CV realizat în Photoshop, într-o manieră foarte personală care nu respectă obișnuitele reguli? Ei bine, implicarea, interesul, creativitatea, inovația, abilități de lucru în programe de editare grafică ar putea fi câteva dintre concluziile pe care acesta le-am putea formula la o primă vedere.

Da, recomandarea noastră nu este să nu respectați regulile, ci doar să organizați și să expuneți lucrurile într-o manieră care să vă caracterizeze, să vă exprime personalitatea și să vă transforme din candidat în angajat.

Într-o piață a muncii într-o continua schimbare, e important să vă diferențiați, să fiți vizibili pentru ca potențialul angajator să știe de ce merită să aleagă să vă invite pe voi la interviu și nu pe alt candidat concurent. Rețineți, prima impresie întotdeauna contează, iar primul contact al vostru cu angajatorul este însuși CV-ul.

Fiți creativi!

Sursa foto

Autor Articol
Octavia Bratulescu

Articole Recente

“Construiește-ți o carieră în construcții” – Sesiune...

ISIC Jobs și-a propus să le aducă tinerilor cele mai ofertante companii pentru ca ei să aibă un start de succes în carieră. Iar pentru ca totul să fie perfect, ne-am dorit ca aceste companii să aibă cât mai mult...

Taking care of your mental health during...

This subject is sensitive to some, but I believe it needs to be addressed. Hi, I am Claudia and my past depression and burn out helped me developed my passion for mental health which later made me a Mental Health...