Primii pași în carieră sunt dificili pentru fiecare dintre noi. Încă de pe băncile facultății suntem întrebați despre experiența pe care am acumulat-o, despre lucrurile practice pe care știm să le facem și așa mai departe. Numai că, cel mai probabil primul contact cu mediul de lucru are loc în timpul stagiului de practică din facultate unde poate ești printre puținii norocoși cărora li se permite să atingă și câteva documente și nu doar copiatorul. Așadar nu ne rămâne decât să ne întrebăm ce să facem și de unde să începem pentru a reuși să acumulăm experiența relevantă pentru un viitor post?
În ultimii ani, piața s-a adaptat și a conștientizat nevoia tinerilor la început de drum, așa că a venit în sprijinul lor cu o paleta din ce în ce mai diversă de programe de internship. Cum funcționează acest gen de program? Care îi sunt beneficiile? Ce câștig are un angajator de pe urma unui astfel de program? Să le luăm pas cu pas.
În luna iunie a acestui an, a fost adoptat în Camera Deputaților proiectul de lege care reglementează activitatea programelor de internship, însă prevederile legii nu se aplică până aceasta nu va fi aprobată de câtre șeful statului și publicată în Monitorul Oficial. Trebuie să recunoaștem că este un pas important întrucât după aprobare, nu va mai exista loc de interpretare și potențiale abuzuri asupra muncii prestare de câtre interni. Conform proiectului de lege, programul de internship reprezintă “activitatea specifică desfășurată de intern pe o perioadă de timp limitată în cadrul unei organizații gazdă care are ca scop aprofundarea cunoștințelor teoretice, îmbunătățirea aptitudinilor practice și/sau dobândirea de noi abilități sau competențe”.
Durata maximă a unui program de internship nu poate depăși șase luni. Într-adevăr se pot efectua mai multe stagii de practică la același angajator, însă cumulat nu trebuie să depășească șase luni. Activitatea urmează să fie remunerată printr-o indemnizație lunară de internship de cel puțin 50% din salariul minim (salariul minim a ajuns la nivelul sumei de 1.900 de lei în 2018), proporțional cu numărul de ore prestate pentru organizația gazdă.
De reținut este și faptul că în cazul în care angajatorul dorește să continuie colaborarea după cele șase luni, forma legală la care se poate apela, este contractual individual de muncă. Și e lesne de înțeles că există mari șanse de angajare, după perioada internshipului. Pe de o parte viitorul angajat, cunoaște și și-a însușit cultura organizațională, a avut timp să lege relații cu colegii, știe ce are de făcut, iar pe de altă parte angajatorul a avut timp să-și formeze angajatul după propriile standarde, să câștige un om de încredere în echipă care se simte valorizat și motivat de această avansare, să creeze un mediu de încredere în care angajații observă interesul managementului pentru performanțele lor.
Un alt aspect care merită adus în discuție este acela că perioada stagiului de practictică urmează să fie considerată vechime în muncă.
În concluzie, beneficiile unui astfel de program sunt evidente, iar piața abundă de locuri dedicate internilor. Recomandarea mea ar fi să faceți cunoștință cu viitorul angajator, pornind cu un program de internship, însă depinde doar de voi cum alegeți să vă gestionați parcursul profesional!