Marco Hößl, CEO-ul Kaufland România & republica Moldova, este un manager un pic… altfel.
Deși este “the big one” în cadrul companiei, el nu este un șef la care angajații Kaufland să se uite cu reținere, iar el nu se uită la ei de la înălțimea funcției sale. Asta pentru că Marco, așa cum i se adreseaza toată lumea, nu pune mare preț pe ierarhii, iar pe angajați nu i-a considerat niciodată subordonații, ci colegii săi.
Nu a moștenit funcția de CEO de la ai săi. Dimpotrivă, se trage dintr-o familie simplă și primul său job a fost pe un șantier pe când avea numai 16 ani.
A făcut din Kaufland un loc în care colegii săi tineri, aflați la început de carieră, să fie susținuti și ajutati să crească. Povestea lui de viață poate fi o sursă de inspirație pentru noi toți.
Ai cuvântul, Herr Marco!
O să ne adresăm la pertu, așa cum știm că obișnuiești să îi îndemni și pe colegii tăi să o facă. Ești un lider apropiat de colegii tăi?
Asta e mai degrabă o întrebare pentru colegii mei. Dar pentru că mi-a fost adresată și nu pot s-o dau mai departe, o să zic că nu cred în ierarhii. Eu nu am subordonați, ci colegi cu care interacționez de la egal la egal. Fie că sunt directori, manageri sau se ocupă de curățenie. Și ne tutuim cu toții, ne simțim mult mai confortabil așa.
Știm despre tine că practici meditația. Cum te ajută această activitate să faci mai bine față provocărilor de zi cu zi?
Nu mai e un secret pentru nimeni faptul că meditez. E primul lucru pe care îl fac. Mă trezesc devreme, la 6:30 și îmi acord 25 de minute de pregătire fizică și spirituală pentru ziua care urmează. Există un proverb Zen care explică foarte clar beneficiile meditației: Tensiunea este cine crezi că ar trebui să fii. Relaxarea este cine ești cu adevărat. Practic asta și îndemn pe toată lumea să facă măcar un exercițiu de meditație. Practica Zen are foarte multe în comun și cu conceptul de mindfulness leadership, în care mă regăsesc cel mai bine. Mă ajută să-mi structurez ziua înainte de începerea programului în așa fel încât să pot găsi suficient timp pentru tot ce vreau să fac. Colegii încă mai glumesc câteodată. Își aduc aminte de primul meu weekend petrecut la o mănăstire Zen. Acolo mi-am găsit liniștea interioară și mantra de a nu-mi învinovăți niciodată echipa. Când m-am întors, mi-au spus uimiți, Marco, nu știm unde ai fost, dar dacă te mai duci, acoperim noi costurile.
Care sunt cele mai importante trăsături care te definesc ca persoană și care te-au ajutat să devii cel care ești azi?
Mi-e greu să mă descriu fără să fiu subiectiv. Dar am crescut cu niște credințe care m-au însoțit toată viața. Părinții mei sunt oameni simpli, modești. Însă m-au crescut cu grijă să nu-mi lipsească ce contează cu adevărat: dragoste, respect, modestie și grijă pentru semenii mei. Asta vreau și eu să cultiv mai departe.
Care consideri că este lucrul pe care oamenii ar trebui să îl facă mai des și care este lucrul care trebuie să ne oprim din a-l mai face?
Ce să facă mai des: Să mediteze. Glumesc, dar ajută enorm. Mai ales în ziua de azi, când stresul pune stăpânire pe atât de mulți dintre noi. Trăim într-o permanentă stare de alertă. Iar la final, realizăm că ziua are tot 24 de ore. Ține de noi să o trăim în prezent. Și să-și dea voie să greșească. Cine nu greșește, nu crește, nici personal, nici profesional. Să nu uităm că cine a inventat scrisul a făcut și greșeli de ortografie. La Kaufland avem o cultură deschisă a greșelilor. Încerc să le insuflu colegilor mei lucrul ăsta. Da, e important să le recunoaștem la timp pentru a le corecta, dar și pentru a îmbunătăți pe viitor. Să aibă mai multă grijă de casa noastră. Tot mai mult avem nevoie să înțelegem că planeta este casa noastră. Și trebuie să avem mai multă grijă de ea. Nu poți proiecta un viitor sustenabil pentru noi și copiii noștri fără a te îngriji de cei din jur și mediul înconjurător. Tot modelul de business Kaufland este legat de sustenabilitate. Reciclăm și investim pentru ca și clienții noștri să recicleze. Reutilizăm, producem și folosim energie verde, angajăm colegi cu dizabilități, susținem educația și cultura. Oricine poate face ceva pentru o lume mai sustenabilă. Ce să nu mai facă: să nu se grăbească, timpul nu mărește. Și să nu se streseze. Stresul inhibă învățarea adevărată și eficientă.
CEO Kaufland România și Moldova. Țări, culturi, valori, tipologii de oameni diferite. Cum este să lucrezi într-un mediu atât de divers, cu oameni atât de diferiți?
Recunosc că mă simt inspirat. Diversitatea ne ajută să cunoaștem valoarea umană. Cu ce am rămas la final este că, indiferent de origine, oamenii vorbesc limba universală a respectului. Nu există nicio diferență dacă lucrezi cu români/românce sau cu oameni dintr-o altă parte a lumii, câtă vreme ai echipa potrivită. Atitudinea față de propria persoană și față de ceilalți face diferența. Nu naționalitatea decide dacă cineva se potrivește sau nu la Kaufland.
Cum a fost pentru tine perioada studenției și cum era Marco în adolescență?
Ca pentru orice student, cea mai frumoasă. Mi-am petrecut-o căutând inspirație peste tot: colegi, profesori, situații. Am fost un adolescent curios. De fapt, curios sunt de când mă știu. Așa poți fructifica cel mai bine tot ce-ți oferă viața. Am fost cu siguranță și un rebel. Într-un fel, încă sunt. Dar nu e nimic rău în a fi rebel dacă prin asta reușești să schimbi ceva în bine.
Ce amintiri din timpul facultății îți trezesc încă sentimente? Bune sau mai puțin bune.
Amintiri mai puțin bune nu am. Sunt un om pozitiv. Am văzut mereu partea bună a paharului și frumosul din oameni. Una dintre amintirile dragi din perioada studenției este din timpul programului Erasmus, în Valladolid. Acolo mi-am făcut mulți prieteni și am exersat limba spaniolă.
Care a fost primul tău job?
Primul meu job a fost la vârsta de 16 ani, în perioada vacanței, pe un șantier unde amenajam instalații de gaze. A fost o muncă solicitantă, dar m-a învățat despre responsabilitate și cum pot dobândi independența financiară.
Care era visul tău când erai adolescent?
Sincer, nu mai știu ce-mi doream să devin. Nici nu cred că este important ce ai vrut să devii, ci mai degrabă cine ai devenit. Mă proiectam, însă, încă de mic copil, într-o lume tolerantă, corectă, în care dacă muncești cu adevărat și ești pasionat, poți transforma orice vis în realitate.
Ce tipologie de student ai fost în facultate? Erai tocilar?
Nu am fost un student tocilar, aș zice în schimb că am fost un student bun. Am încercat să profit de perioada studenției ca să combin utilul cu distracția, să fiu prezent și la cursuri, dar și la petreceri.
Ce perspectivă poate oferi Kaufland unui student sau tânăr absolvent care vine să lucreze aici?
Îi oferă, în primul rând, o cultură deschisă, care crede în diversitate. La noi contează ideile, rezultatele, nu ierarhiile. Aici e locul în care se cultivă potențialul oamenilor și unde toți înțelegem că a greși înseamnă a evolua. Avem colegi care sunt cu noi încă de când am intrat pe piața din România. Unii din top managerii Kaufland de azi au început ca lucrători comerciali. Asta spune multe despre un angajator .
Ești în România de mai bine de 6 ani. Ce îți place cel mai mult la țara pe care acum o consideri o a doua casă?
România este o țară superbă. După șapte ani în care mi-a devenit acasă, recunosc cu mâna pe inimă că îmi place să trăiesc aici și că prietenii cei mai buni pe care îi am sunt români. Apreciez mult oamenii de aici, sunt deschiși, implicați, muncitori.
Știm că iubești să călătorești. Care sunt locurile din România care te-au impresionat și le sugerezi persoanelor să le viziteze?
Eu m-am îndrăgostit de munții României. Când am răgaz, încalț imediat bocancii și urc pe Retezat, Bucegi sau Făgăraș. Pe de altă parte, marea mă relaxează. Îmi plac în special plajele liniștite de la Vadu, Corbu, sau Sfântu Gheorghe, din inima Deltei. Sunt multe de descoperit în România, inclusiv orașe cu arhitectură aparte. Timp să ai, nu-ți ajunge o viață să le descoperi pe toate.
Care este gustul României? Descrie țara in 3 cuvinte.
Iau întrebarea ad literam, sunt un gurmand dedicat. De când sunt în România, experiența mi-a arătat să nu subestimez niciodată puterea unei farfurii cu sarmale. Să descriu țara în trei cuvinte e misiune imposibilă. Nu știu cu ce să încep. O să țin cumva metafora tot pe teritoriul gustului: iute ca pălinca, frumoasă ca moldoveanca, caldă ca pâinea pe vatră.
Știm că nimic nu iese fără motivație. Tu din ce îți iei motivația?
De la oamenii de lângă mine. Ei mă alimentează cu tot ce ține de motivație, inspirație, creativitate. Ingrediente principale atât la muncă, cât și în afara ei. Oamenii îmi arată zi de zi că implicarea face diferența. Că dacă ești constant, poți fi bun, responsabil, atent la nevoile societății. Și că poți veni cu soluții pentru un mediu mai curat și mai sănătos fără mari eforturi. Doar cu un pic mai multă grijă la cum consumi resursele din jurul tău.
Care au fost cele mai importante lecții pe care le-ai învățat de-a lungul timpului?
În fiecare zi înveți ceva. Cine se oprește din a învăța, se oprește din a evolua. Dar lecțiile care mi se validează continuu sunt cele primite acasă, de mic copil. Părinții mei m-au învățat modestia și că nimic nu se obține fără implicare. M-au învățat să nu uit să fiu om, că respectul nu ține de ierarhii. Și că în viață totul e posibil.
Care este cea mai mare satisfacție în ceea ce faci?
Faptul că am șansa să fac parte dintr-un business care aduce ceva cu adevărat bun. Degeaba bifezi toți indicatorii de performanță și alergi după cotă de piață, dacă nu lași în urma ta un impact pozitiv la nivel de societate, comunitate și mediu. Kaufland are în primul rând dorința de a educa și de a fi un pilon puternic pentru o lume curată, sănătoasă, responsabilă. Resurse avem cu toții, trebuie doar să ne propunem.
Cum arată o zi din viața lui Marco Hößl atunci când nu este CEO?
Acaparată de cele mai importante persoane din viața mea . Orice zi liberă este 100% dedicată familiei. Petrec timp cu fetițele mele: ieșim împreună să plimbăm cățeii sau să mâncăm în oraș. De multe ori ele mă surprind cu activități pe care le organizează pentru noi, iar asta mă bucură foarte mult. Acestea sunt momentele care mă fac cu adevărat împlinit.
Cum îți place să te relaxezi și care este modul în care îți încarci bateriile?
Pe lângă meditație, mă pasionează călătoriile, ideea de a explora. Avem o lume atât de frumoasă încât ar fi un mare păcat să nu avem grijă de ea. Iar bateriile mi le încarc în familie. Soția și fetele mele au o energie fantastică, care mă inspiră în fiecare zi. Ele sunt cele care m-au învățat de ce e important să te implici în proiecte sociale.
Pentru final, te rugăm să ne spui care sunt cartea și filmul tău preferate.
Cartea mea preferată este House of God, de Samuel Shem, iar filmul preferat este Don Camillo and Peppone, varianta alb-negru.