ISIC Jobs împreună cu P&G Romania au organizat un webinar dedicat studenților. În urma acestui webinar am primit, din partea participanților, o serie de întrebări adresate speakerilor care au participat la acest event online.
Mai jos puteți să vedeți sesiunea Q&A after event cu Radu Dobrescu ( Sales Director P&G Romania) & Bogdan Cristescu ( HR Senior Director S-E Europe)

Întrebări generale:

  • Ce înseamnă pentru voi un candidat bun? Ce calități ar trebui să aibă?

În P&G, considerăm că fiecare persoană are ceva special și își poate aduce aportul în multe feluri. Din experiența noastră, atâta timp cât există dorința de a învăța, de a experimenta și de a ieși din tipar în moduri neașteptate, oricine poate ajunge departe. Puteti afla mai multe despre aspectele pe care le urmărim la candidații noștri și de pe pagina noastră de cariere: www.pgcareers.com.

  • Uneori ne este greu ca studenți să mergem la cursuri și să avem și un job. Voi aveți program special pentru asta sau câutați doar absolvenți?

La P&G avem oportunități atât pentru studenți, cât și pentru absolvenți. Programele noastre de Internship și Traineeship sunt create astfel încât să faciliteze atât participarea la cursuri cât și flexibilitate la locul de muncă. Odată ce procesul de recrutare este unul de success, intenția noastră este, desigur, ca acea persoană să se alature echipei în condiții mutual benefice.

  • Ce beneficii extra salariale oferă P&G angajaților nou veniți?

Toți angajații P&G se bucură de o gamă variată de beneficii în cadrul companiei, indiferent de vechimea acestora. Bineînteles, pentru orice rol din organizație există un salariu de bază care să fie competitiv în piața muncii și bonuri de masă, dar pe lângă acestea avem și asigurare de sănătate, plan de achiziționare acțiuni P&G, program de lucru flexibil, în sistem hibrid, program de decontare activități sportive (exemplu: pentru sala de sport), program de decontare pentru dentist si ochelari. Pe lângă acestea, avem acces la o varietate de resurse de învățare atât interne cât și externe (Bookster, LinkedIn Learning, Harvard Business Review, etc.) și asistență specializată pentru a acorda suport oricărui angajat în ceea ce privește bunăstarea sa (emoțională, fizică, financiară, familială, etc.).

  • Pot schimba departamentul dacă după o perioada de timp de la angajare constat ca nu mă regăsesc 100% în activitatea desfășurată?

Cu siguranță opțiunea de a schimba departamentul sau aria de expertiză este una practicată și chiar încurajată în P&G, în general după o perioadă de timp, astfel încât persoana respectivă să fi avut ocazia să experimenteze și să înțeleagă rolul pe care îl are/l-a avut în organizație.

      5. Cat de mult tineți cont de facultatea absolvită? Dacă un candidat a absolvit să zicem Universitatea de Construcții, îl luați în considerare?

Cunoștințele pe care o persoană le dobândește în timpul facultății pot reprezenta un avantaj pentru anumite roluri, însă nu avem o limitare în funcție de acest criteriu. Ceea ce cântărește cel mai mult pentru noi este pasiunea, dorința și inițiativa unui candidat de a învăța lucruri noi și de a se adapta noilor provocări. Înțelegem că uneori ceea ce studiem s-ar putea să nu reprezinte și cariera pe care dorim să o urmăm în viață și acest lucru este OK. 😊

Q&A – Radu Dobrescu

  1. Pe o scară de la 1 la 10, cât de importantă a fost pentru tine experiența profesională din Japonia?

Experiența a avut o importanță enormă, clar de 10 (sau maxim pe orice scară). După cum am spus și în prezentare, dezvoltarea profesională cât și personală în 3 ani de Japonia a fost semnificativ mai intensă și cu un impact mai mare decât toată experiență de până acum. Înveți să-ți ajustezi așteptările, standardele, obiectivele, modul de gândire, raportarea la colegi (fie superiori, de același nivel sau subaltern) și înveți ce înseamnă respectul și grijă pentru semeni.

  • Daca ți-ar oferi cineva același salariu ca la P&G dacă revii la fotbal, ai face-o?

La fotbal revin de plăcere și nu pentru bani, însă că să răspund întrebării, dacă ar fi să tratez fotbalul stric tranzacțional, nu m-aș întoarce pentru un salariu similar cu cel de la P&G pentru că nu mi-ar permite să duc apoi o viață liniștită pentru tot restul vieții în condițiile în care retragerea din activitatea fotbalistică se întâmplă în general pe la 35-37 de ani.

  • Nu ai rămas în Japonia pentru că nu ai vrut tu sau pentru că așa a decis compania?

Eu am dorit să mă întorc, chiar dacă organizația de acolo și-ar fi dorit să continui. Importantă a fost în primul rând familia (prietena mea fiind în continuare în România) și dorința organizației P&G din România de a mă întoarce.

  • Orice angajat P&G poate aplica pentru o experienta in alta tara sau trebuie ales de catre companie?

In primul rând trebuie să existe o potrivire între ceea ce îți dorești și oportunitățile care există în companie, iar apoi pentru a-ti spori șansele la o experiență în altă țară este importantă comunicarea acestei dorințe/intentii către superiori și HR (departamentul de Resurse Umane). Nu în ultimul rând, este foarte important ca rezultatele pe care le-ai livrat de-a lungul timpului în companie să te recomande.

Q&A – Bogdan Cristescu

  • Ce calitati crezi ca ar trebui sa aiba un angajat P&G?

Sunt câteva atribute cheie care stau la baza succesului oamenilor din P&G. În primul rând, ceea ce noi numim excelență în execuție – adică respectarea termenelor, înțelegerea unei probleme în detaliu și rezolvarea ei, partea de organizare, atunci când se stabilește ceva, să se întâmple etc. Asta duce la construirea unei relații de încredere între colegi și la faptul că se pot baza unii pe alții. Aș mai adauga și cele două tipuri de inteligențe – IQ și EQ. Gândirea analitică e importantă, de exemplu atunci când încercăm să rezolvăm o problemă, să o analizăm în detaliu și să identificăm acele cauze esențiale pe care dacă le adresăm, rezolvăm problema respectivă. Inteligența emoțională este și ea foarte importantă – cum relaționăm cu ceilalți colegi, cum comunicăm, cum dăm sau ascultăm un feed-back, cum reușim să ne păstrăm o atitudine constructivă și să nu ne pierdem cumpătul aruncând vina în stânga și în dreapta atunci cand ne lovim de probleme. Un ultim atribut important e învățarea continuă. Cineva care e tot timpul deschis să învețe, fie folosind ceea ce oferă compania (training-uri, coaching etc.), fie pe cont propriu, va progresa constant în carieră.

  • Cum reusesti sa iti gasesti motivatia chiar si dupa atata timp in P&G? Exista momente de plafonare sau monotonie?

Nu prea au fost momente de monotonie în acești 18 ani 😊 În primul rând, tinând cont de principiul de “promote from within” al P&G, din momentul angajării am schimbat cam 7 roluri care m-au dezvoltat treptat și m-au pregătit pentru poziția de leadership de acum. În plus, fiecare an vine cu challenge-uri diferite care nu ne lasă să ne plictisim – numai dacă ne uităm la ultimii ani discutăm despre aspecte socio-economice, politice și multe altele. Motivația vine in primul rând din lucrul cu oamenii extraordinari din P&G și rezolvarea diferitelor situații care apar împreună. Imaginează-ti că ai sta cu un grup de prieteni cu care te înțelegi foarte bine și ai încerca să pui bazele unei afaceri, să construiești o casă, să planifici o vacanță sau orice altceva ați avea de rezolvat împreună. La final ai satisfacția rezultatelor, dar și plăcerea lucrului împreună pe durata proiectului.

  • Ce ai recomanda unui student aflat la inceput de cariera?

Să acumuleze cât mai multe experiențe în această perioada de studenție – proiecte, internship-uri, traineeship-uri, activități de voluntariat și în asociații studențești. Ideea e să ai experiențe cât mai apropiate de muncă propriu-zisă din mai multe domenii, că să vezi ce ți se potrivește mai bine. E important să descoperi asta la început de carieră, pentru că reorientările profesionale făcute mai târziu sunt mai dificile. Uite, de exemplu, în jurul vârstei de 20 de ani mă visam ziarist sportiv. Îmi construisem această imagine idilică (apropo de o astfel de carieră). Din fericire, am avut și ocazia să încerc un astfel de rol și după 4-5 luni mi-am dat seama că nu mi se potrivește deloc. O altă sugestie ar fi că atunci când îți alegi o organizație în care vrei să lucrezi, să alegi un loc unde te poți dezvolta și unde este un mediu de lucru colaborativ. Ultimul aspect e legat și de creștere – dacă oamenii de la compania respectivă se susțin unii pe alții, ei vor ajuta și nou-veniții să învețe, față de o abordare de genul “aruncă-l in apă și așa o să învețe să înoate” sau “pe mine nu m-a învățat nimeni, de ce să-i învăț eu pe alții”.

Autor Articol
Andrei Dumitru

Articole Recente

“Construiește-ți o carieră în construcții” – Sesiune...

ISIC Jobs și-a propus să le aducă tinerilor cele mai ofertante companii pentru ca ei să aibă un start de succes în carieră. Iar pentru ca totul să fie perfect, ne-am dorit ca aceste companii să aibă cât mai mult...

Taking care of your mental health during...

This subject is sensitive to some, but I believe it needs to be addressed. Hi, I am Claudia and my past depression and burn out helped me developed my passion for mental health which later made me a Mental Health...